Beépített szekrény


A beépített szekrény nagy előnye a hagyományos kivitelű, szabadonálló szekrényekkel szemben, hogy sokkal helytakarékosabb megoldást kínál a tárolásra, illetve hasznossá teszi az addig kihasználatlan beugrókat, sarkokat. Beépített szekrény kerülhet bárhová a lakásban, de a leggyakrabban mégis gardrób és előszoba szekrényként szokták alkalmazni.


Beépített szekrény, gardróbszekrény, tolóajtós szekrény - mi a különbség?

Természetesen nagy az átfedés ezek között a kategóriák között. Mi beépített szekrénynek elsősorban azt nevezzük, ami egy adott helyet teljesen kitölt. Ez lehet egy falmélyedés vagy beugró, ha pedig egyszerűen csak egy rész a szobából, akkor általában plafonig ér, tehát maximálisan kihasználja a teret. Mivel a tolóajtós szekrényeket azok sajátosságai miatt külön menüpontban tárgyaljuk, beépített szekrény alatt főként a nyíló ajtós kivitelt értjük. A gardrób megnevezés mindehhez képest inkább a szekrény funkciójára utal. Ezek a szekrények elsősorban ruhák tárolására szolgálnak, legtöbbször a hálószobába kerülnek és sok esetben tolóajtós kialakításúak.


Hová kerülhet beépített szekrény?


Ha lakásában kevés a pakolóhely, egy újabb szekrényre van szüksége. De hol lesz ideális helyen? Érdemes már az építkezést vagy a lakásfelújítást megelőző tervezés során kijelölni a beépített szekrény helyét. Mivel azonban egyedi megoldásokról van szó, a már kész lakásokban is rengeteg lehetőség nyílik egy beépített szekrény elhelyezésére. Érdemes helyiségenként átvenni a szóba jövő opciókat.

Előszoba


Mivel általában kis alapterületű helyiségről van szó, minden négyzetcentimétert ki kell használni, amire a beépített szekrény kínálja a legjobb lehetőséget. Szűk előszobákban a tolóajtós megoldás az ajánlott, így nem veszítjük el a szekrény ajtóinak nyitásához szükséges teret. További érv a beépített szekrény mellett a csövek, gáz- és villanyórák esztétikus eltakarása.


Közlekedő


Az egyik legjobb választás a szekrény beépítéséhez. A folyosókra fokozottan igaz, ami az előszobákra: javasolt a tolóajtó. Mivel itt általában kevés a hely, ügyeljünk rá, hogy a beépített szekrény ne vezessen túlzott zsúfoltsághoz. Optikailag növelik a teret a tükrös megoldások.


Gardrób


Főként családi házakra jellemző a külön gardróbhelyiség, lakásokban ritkán szánhatunk erre a célra egy külön szobát. Ha mégis megtehetjük, sokkal szellősebbé válhat a lakás, mivel számos szekrényt kiválthat. A gardróbszobák polcrendszerére általában nem is kell ajtó, így különösen jól alkalmazhatók erre a célra az alumínium vázas polcrendszerek, mint pl. az AMS.


Hálószoba


A faltól falig, padlótól plafonig beépített szekrény igazán letisztult és elegáns megjelenést eredményez. Nincsenek rések a fal mellett, és a beépített szekrény tetején a por sem ül meg. Sokan kerülik a tükrös megoldásokat ebben a helyiségben, míg másokat éppen ez villanyoz fel – mi úgy készítjük el, ahogy Ön kéri!

Nappali


A konyha mellett a nappali a legfontosabb élettér a lakásban, fontos tehát a komfortérzet, amihez hozzátartozik a mutatós berendezés is. Érdemes lehet lecserélnie a régi szekrénysort egy modernebb bútorra, ami kevésbé töri meg a teret és annak hangulatát.


Konyha


Kevésbé elterjedt megoldás, pedig a konyhában is szükség lehet extra tárolóhelyre. Gondoljon pl. arra, hogy mennyi konyhai eszközt tart otthon, amelyekre csak időszakosan van szüksége. Ilyenkor a konyhabútor mellé kifejezetten praktikus lehet egy beépített szekrény, különösen, ha a helyiség is kínál rá helyet, pl. egy kihasználatlan falmélyedés formájában.

Egyedi megoldások


Egy beépített szekrény kivitelezése jobban behatárolt, mint egy normál szekrényé, hiszen itt maximálisan figyelembe kell venni a helyiség adta lehetőségeket és korlátokat, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a teret. Így elmondhatjuk, hogy minden beépített szekrény egyedi!

A megrendelés menete megegyezik az egyedi konyhabútoroknál, illetve az ÁSZF-ben leírtaknál. Beépített szekrények esetén a minimális rendelési díj nettó 50.000 Ft, kisebb munkákat sajnos nem tudunk rentábilisan elkészíteni.

Egy szó szerint beépített szekrény. Igazodik a falmélyedéshez, körbeöleli a mosógépet, a tetején lévő szellőzőrács pedig biztosítja a levegőt a kazánnak, amit eltakar. Az ajtók az IKEA STÄT frontok mintájára, egyedileg készültek.